Profielwerkstuk 📝

De afgelopen maanden ben ik heel erg druk geweest met het voorbereiden en regelen van mijn profielwerkstuk, een profielwerkstuk is iets wat iedereen in zijn examen jaar moet doen. In dit artikel geef ik tips over hoe je een leuk profielwerkstuk kan maken, handige hacks en vertel ik je wat over mijn profielwerkstuk! (Ook handig voor het jaar vóór je examenjaar) Enjoy! ❤

Vòòr je examen jaar

Komt jouw examenjaar er bijna aan? Dan is het slim om nu alvast te denken over je profielwerkstuk. Als jij in het begin van het jaar al weet wat voor iets je zou willen doen, kun je zo snel mogelijk beginnen en voorkom je dat je in tijdsnood komt. Soms is het zelfs mogelijk dat je het in je vòòr examen jaar doet, daar zou mijn voorkeur naar uitgaan aangezien je het in je examenjaar ontzettend druk hebt.

Concept

Begin eerst te denken over een aantal belangrijke zaken zoals; wil ik het alleen doen, voor welk vak zou ik het willen doen, is het iets wat past bij mijn vervolgopleiding? En wil je iets praktisch doen of een werkstuk schrijven? Als je deze punten op een rijtje hebt staan kun je beginnen met brainstormen.  Maak een mindmap met dingen die je leuk lijkt om te doen, je profielwerkstuk is helemaal van jezelf en er is een uitgebreide keuzen aan onderwerp mogelijkheden. Ik raad aan om iets te kiezen dat verband heeft met je vervolgopleiding, maar ook iets wat je echt interesseert. Heb jij je idee op papier staan? Vraag dan aan je begeleider tips en vraag of ze het goedkeuren, dan kun je beginnen.

Het verslag

Je kunt iets praktisch doen of iets theoretisch maar je zult er altijd een verslag over moeten maken. Vraag verschillende bronnen, ga naar verschillende plaatsen, ga zelf op onderzoek uit, hoe groter hoe beter. Heb jij echt totaal geen plan? Hier heb ik wat ideeën:

 • Documontaire/film maken
 • Eigen bedrijf beginnen
 • Maatschappelijk onderwerp
 • Iets historisch (tweede wereldoorlog)
 • Voorstelling maken (mijn profielwerkstuk)
 • Evenement organiseren
 • Les geven
 • Product ontwikkelen
 • Een boek schrijven
 • Cursus volgen of in elkaar zetten
 • Maatschappelijke stage

Dit zijn een paar van mijn ideetjes, ik ben iemand die het meestal wat groter aanpakt. Er zullen veel mensen zijn die gewoon een onderwerp kiezen en daar een verslag over schrijven, wat natuurlijk ook prima is!

Wedstrijd

Er is een speciale profielwerkstuk wedstrijd, waarbij je als je een netjes, interessant en inspirerend profielwerkstuk instuurt, je prijzen kan winnen. Het is natuurlijk onwijs leuk om voor deze battle te gaan, maar hiervoor zul je meer begeleiding nodig hebben, en kost het je nóg meer moeite.

Mijn profielwerkstuk

Ik heb samen met een vriendin een uitvoering geschreven, geregisseerd, geregeld en laten opvoeren! We hebben het stuk Make it shine geschreven, je kunt hiervoor naar Jordy’s blog als je er meer over wilt weten.

Maar ik heb ontzettend genoten en veel geleerd van mijn profielwerkstuk. Ik merk dat mijn verstandigheid flink is verbeterd!

Heb je verder nog vragen, laat ze dan hieronder weten! En weet je echt niet waar je je profielwerkstuk over moet doen? Dan wil ik je natuurlijk ook helpen!

Liefs,

Fabiën.

Advertenties

21 reacties op ‘Profielwerkstuk 📝

 1. Hele leuke artikel en Hic@ moet ook nog een profielwerkstuk maken voor haar examen jaar volgend jaar. Ze is nu vijfdejaars. Weer wat anders en heel educatief.👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🤗

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s