Is de Efteling racistisch? – Nederlands betoog 📃

Voor het vak Nederlands bij mij op school heb ik een betoog moeten schrijven met een onderwerp over de leisure wereld naar keuze. Dit is mijn artikel geworden. Het gaat over de discussie die een half jaar geleden liep rondom de Efteling. Het is beoordeeld met een 8 en daarom zou ik dit artikel graag willen delen met jullie. Ik ben ontzettend benieuwd naar jullie mening over het artikel, dus lees vooral verder! 

schermafbeelding-2017-01-02-om-16-53-28

Afbeelding:(Linda, 2016) 

Een tijd gelegen is er een discussie over de Efteling geweest betreffende de zo beweerde ‘racistische attracties’ in het park. De groep Stop Oppressive Stereotypes, (SOS) schrijft in een open brief aan de Efteling dat de Efteling “een kapitalistische organisatie is, die doelbewust kinderen indoctrineert en een hele strategie heeft bedacht om dit zo lang mogelijk te kunnen doen” (Elsevier.nl, 2016). Buiten het feit dat bij deze bewering een goede argumentering ontbreekt, zit er geen kern van waarheid in. En dat wil ik graag in dit artikel aantonen.

Is het daadwerkelijk racisme?

Om te beginnen, laten we er even een definitie bijpakken; “Racisme: opvatting dat het ene menselijk ras superieur is aan het andere”. Woordenorg. (2016). Als we dan gaan kijken naar de attracties waarover gesproken wordt, zien we dat de Efteling geen verschil maakt tussen rassen. Bij de ‘racistische’ attractie ‘Monsieur Cannibale’ zit de gast in hete vuurpannen, cirkelend om een kannibaal. Deze kannibaal is met een donkere huidskleur weergegeven, omdat er vroeger donkerdere stammen waren die mensen aten. Het is natuurlijk geen prettige gedachte, maar er komt niets van terug dat de kannibaal minderwaardig zou zijn aan de blanken.

Als we kijken naar de attractie ‘Carnaval Festival’, waar je in karretjes zit en langs verschillende landen met verschillende culturen komt, zien we dat de Nederlanders met klompen en kaas zijn afgebeeld, de Duitsers feestend met bier in de hand en de Afrikanen overlevend in de jungle. Dit betekent niet dat alle Nederlanders nog steeds met klompen rondlopen, dat Duitsers heel de dag bier vast hebben en dat donkere mensen alleen uit de rimboe komen. Bovendien laat de Efteling wederom niet zien dat het ene ras superieur aan het ander is. Het is simpelweg een uitvergroting van wat er vroeger speelde in die culturen, en wat in sommige culturen zelfs nog steeds zo speelt. Hieruit kunnen we concluderen dat het eigenlijk helemaal geen racisme is.

Kunnen ze het dan ooit goed doen?

Als grote organisatie waar veel bezoekers komen lijk je het niet snel goed te kunnen doen. Ik vind het apart dat de mensen die erop tegen zijn, er automatisch vanuit gaan dat er slechte bedoelingen achter zitten. Maar ook dat het onmiddellijk gezien wordt als racisme, terwijl het dat dus niet blijkt te zijn. Stel dat we alles zouden aanpassen naar de wensen van de groep, dan zouden we de donkere mensen helemaal uit Carnaval Festival halen, en dan van de kannibaal een soort blauwe kleurenpiet maken. Ze zouden alleen maar meer commentaar krijgen, aangezien ze dan ervan worden beschuldigd dat er alleen maar blanke karakters zijn en dat zwarten helemaal worden vergeten. Een oplossing die ik voorbij zag komen: “Noem Festival Carnaval bijvoorbeeld Festival Kijk-hoe-racistisch-we-vroeger-naar-de-wereld-keken” (Jan Hoek, 2016). Dit is natuurlijk geen realistische oplossing, bovendien klopt wederom het woord racisme niet, verder is het niet alleen iets van hoe we vroeger naar de wereld keken, want er zijn nog steeds bepaalde stammen in Afrika die op deze manier leven.

Stereotypes

Waar ik de groep gelijk in moet geven, is dat het inderdaad stereotypes zijn, die onderdrukkend over zouden kunnen komen. “Waar wij werkten in het gebouw hielden enkele Chinezen kantoor”, vertelt Outmaijer. Wij hadden zes Chinese poppen op de gang gezet, maar die Chinezen zelf wisten van niks. Dus die kwamen door de gang en die zagen die poppen staan. Ja, met van die voortandjes er uit. Die werden toch wel kwaad.” (Looopings, 2016). De Efteling heeft nooit deze bedoelingen gehad. Het park is toegankelijk voor iedereen, en ze willen niemand discrimineren. Ze hebben alleen de beste bedoelingen. Het zijn simpelweg uitvergrotingen van karakters. “Hij wist de gemoederen te bedaren door uit te leggen waar de ‘discriminerende’ figuren voor bedoeld waren. Toen we verteld hadden waar het voor was vonden ze het toch wel leuk”, beweert de maker.” (Loopings, 2016).

Het blijkt dus dat de Efteling niet aan racisme doet. De beelden kunnen onderdrukkend overkomen, maar zijn zo zeker niet bedoeld. Naar mijn mening, als ze geen verschil gaan maken tussen de rassen, en niet het ene ras superieur aan het ander maken, mogen ze zo voor altijd doorgaan.

Bronnenlijst

Tekst:

Bron: Elsevier, Efteling racistisch? ‘Al onze karakters zijn uitvergrotingen’. 5 juli 2016, geraadpleegd op 18 november 2016.

http://www.elsevier.nl/cultuur/achtergrond/2016/07/efteling-racistisch-al-onze-karakters-zijn-uitvergrotingen-324464/

Bron: Jan hoek. (2016). Vijf redenen waarom de Efteling het sickste museum ooit is. Geraadpleegd op 11 December, 2016, van http://www.vice.com/nl/read/vijf-redenen-waarom-de-efteling-het-sickste-museum-ooit-is

Bron: Looopings. (2016). Looopings. Geraadpleegd op 11 December, 2016, van http://www.looopings.nl/weblog/4909/Al-tijdens-de-bouw-gedoe-over-racisme-in-Efteling-attractie-Carnaval-Festival.html

Afbeeldingen:

Bron: Jan hoek. (2016). Vijf redenen waarom de Efteling het sickste museum ooit is. Geraadpleegd op 11 December, 2016, van http://www.vice.com/nl/read/vijf-redenen-waarom-de-efteling-het-sickste-museum-ooit-is

Bron: Linda. (2016). LINDA. Geraadpleegd op 11 December, 2016, van http://www.lindanieuws.nl/nieuws/actiegroep-eist-van-efteling-racistische-attracties-aan-te-passen/

Wat vind jij van mijn betoog? Heb jij een voor- of tegenargument? Laat het weten in de reacties! 

Liefs,

fab

Advertenties

14 reacties op ‘Is de Efteling racistisch? – Nederlands betoog 📃

  1. Heel erg goed betoog, waar ik het grotendeels ook mee eens ben! Ik snap alleen wel waarom mensen dit racisme noemen, de zwarte mensen worden altijd nog afgebeeld als “levend in de rimboe” terwijl dan de Duitsers en de Nederlanders al worden afgebeeld als een verder ontwikkelde samenleving. Ik vind dan niet dat zulke attracties afgeschaft moeten worden, maar er mag best een discussie worden geopend hierover over hoe bijvoorbeeld duidelijker kan worden gemaakt dat de situatie die afgebeeld wordt niet meer de hudige situatie is.

  2. Goed geschreven stuk. Tegenwoordig lijkt alles wel op racisme gegooid te worden. Persoonlijk zie ik de carnaval niet als racistisch. Stereotypes zwaar over dreven dat dan wel. Al snap ik de mensen die er op tegen zijn ook wel.

  3. Dat heb je goed onderbouwend geschreven. 🙂 Uiteraard ben ik het helemaal met je eens. Her blijft een bijzonder iets van die groep SOS… hoewel ik wel denk dat het ze te doen was om de aandacht te krijgen op hun zelf… en dat is ze gelukt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s